Zihinsel Engelliler destek eğitim programı aile eğitimi modülü
Aile eğitiminin Planlanması ve aile ile işbirliği
Zihinsel yetersizliği olan bireylerin farklı alanlardaki gelişimini hızlandıracak ortamların düzenlenmesinde ailenin rolü önemlidir. Bireylerin başarıları yalnızca okulda aldıkları eğitime bağlı olmayıp aldıkları destek eğitime ve ailelerin eğitime etkin katılımına bağlıdır.
Zihinsel yetersizliği olan bireylerin ailelerinin eğitilmesi
Anne babaların çocuklarını herkesten iyi tanımaları ve çocuğu ile daha fazla etkileşim içinde olması, birebir eğitim eksikliğini gidermesi, eğitim ortamında gerçekleştirilemeyecek konularda bireylerin eğitimini üstlenmelerini sağlama açısından önemlidir.
Aile eğitim Programlarında çocuk yetiştirme yaklaşımları ile çocuğun dil gelişimine, sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunma, çocuğuna çeşitli davranış ve bağımsız yaşam becerilerini öğretmelerine ilişkin ailelere yeterlilikler kazandırılmalıdır. Aile eğitimi, çocukların okuldan ya da çevreden öğrendiklerinin kalıcı olmasını sağlamaktadır.
Zihinsel yetersizliği olan bireylerin öğrenmelerinin kalıcı olması için sık tekrarların yapılması ve farklı ortamlardan yararlanılarak eğitim verilmesi gerektiği göz önüne alındığında, ailelerin eğitilmesinin sağlayacağı yararlar açıkça görülebilir. Ailelerin eğitilmesi, zihinsel yetersizliği olan çocuk eğitimine yönelik öğrenmiş oldukları her türlü bilgi ve beceriyi, çocuğun yeni problemlerini de çözmede kullanmalarını sağlayacaktır.
Aile eğitiminin amaçları
Aile eğitiminin amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
a) Ailenin, çocuğunu kabulünü sağlamak.
b) Ailenin, haklarını ve sorumlulukların anlamasını sağlamak.
c) Aile ile iş birliği yapmak, ailenin çocuğu ile ilgili programları evde uygulamasını sağlamak
d) Aileyi diğer kaynaklar hakkında bilgilendirmek.