Bedensel engelli bireyler destek eğitim programı aile eğitiminin planlanması ve aile işbirliği aile eğitimi
Özel eğitim gerektiren bireylerin eğitiminde, ailenin eğitim sürecine katılması çok önemlidir. Çocuk eğitim sürecinin her bir aşamasından haberdar olmaları ve süreci takip etmeleri, ailelerin yasal bir hakkıdır.
Gönderme öncesi süreçten başlayarak tanılama, yerleştirme ve eğitim aşama her birinde yazılı onayı bulunan aile, hazırlanacak BEP içeriğine de onay vermektedir.
Aileler, BEP amaının bir kısmının gerçekleştirilmesinden sorumlu olabilmekte ya da uygulayıcılar, sınırlı sürelerde verilen eğitim etkinliklerinin kalıcı ve farklı ortamlarda uygulanabilir olmasını hedefleyerek becerilerin uygulanış biçim ve öğretim yöntem-tekniklerini ailelerle paylaşmaktadırlar.
Böylece; bireyin en fazla zaman geçirdiği aile ortamında, kendi aile fertlerince kurumda yürütülen destek eğitim çalışma devamı, becerinin etkililiği ve kalıcılığı sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda engelli birey aileleri bu eğitim sürecine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşayacaklardır.
Bu program bedensel engelli bireyin hareket sınırlılığını gidermeye ve eğitim ortamlarından maksimum yararlanmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Verilecek aile eğitiminin yönünü de kurumda yapılan eğitim çalışmaları belirlemektedir. Aileye verilecek eğitimin içeriği uygulayıcınınkurumda yürüttüğü çalışmalarla sınırlıdır.
Bireyin hareket sınırlılığını gidermeye yönelik kurumda yürütülen sistematik çalışma modeli, bireyin bakımı ve eğitiminden sorumlu aile ferdine birebir uygulama şeklinde ya da bireyle yapılan çalışmayı izleme, çalışmaya yardımda bulunma biçiminde gerçekleştirilebilir. Eğitim ortamında yapılan çalışmalar, videoya kaydedilerek ailelere verilebilir.
Aile eğitimi, kurumların insiyatifine bırakılmış bir çalışma olmayıp sistematik olarak düzenli aralıklarla süreklilik arz edecek bir biçimde yürütülecektir.
Özel Eğitim Merkezimizde alanında uzman pedagog ve özel eğitim öğretmenleriyle çocuk ve gençlerimize yönelik eğitim ve öğretim çalışmaları yapılmaktadır.